Ako si vychutnať každý kúsok jedla pomocou všímavosti
Gurmáni to vedia, vychutnávať si každé sústo jedla. Aj my sa môžeme zahrať na takých gurmánov a byť viac vedomí pri jednej z našich najdôležitejších každodenných činností - pri jedení. Všímavosť, alebo mindfulness totiž nie je len o formálnej meditácii v sede, ale aj o uvedomovaní si, čo práve robíme, čo cítime a na čo myslíme v danom okamihu. A jedlo je na to skutočne ako stvorené.
Aby ste mohli svoje jedlo vnímať naplno, je dobré vytvoriť si na to vhodné podmienky. Pre začiatok je lepšie, keď budete pri tom sami, v tichu, ničím a nikým nerušený. Odložte všetko, čo k jedeniu nepotrebujete. Nerozptyľujte sa kontrolovaním mobilu, čítaním knižky, alebo sledovaním televízie. Dovoľte si byť na chvíľu sami, len so svojím jedlom.
Pri jedení môžete naozaj zapojiť všetky svoje zmysly. Najskôr sa na jedlo chvíľu pozerajte a vnímajte jeho farby a tvary. Môžete si pritom predstaviť, čo všetko sa muselo udiať, aby sa jedlo dostalo až na váš stôl. Slnko, pôda, dážď, krmivo, starostlivosť, je to vlastne malý zázrak a veľký kus práce. Možno pritom pocítite vďačnosť.
Naberte si prvé sústo, priblížte ho najskôr k nosu a jemne ho ovoňajte. Môžete si pritom zatvoriť oči. Potom jedlo priložte k perám a pomaly vložte do úst. Vnímajte, aký je to pocit, mať toto jedlo v ústach. Pomaly doňho zahryznite a všímajte si, ako sa chuť zintenzívňuje a rozvíja. Doprajte si dostatok času na jeho dôkladné prežutie. Pri každom súste venujte plnú pozornosť tomu, ako jedlo vyzerá, ako si ho naberáte vidličkou alebo lyžicou, ako ho rukou zdvíhate k ústam, ako ho dávate do úst a ako ho žujete.
Ak si počas jedenia uvedomíte, že ste sa myšlienkami niekam zatúlali, môžete si zagratulovať, že ste si to všimli, pretože práve o tom je všímavosť. A vráťte sa naspäť k jedeniu. Môžete vnímať, či ste ešte hladný, alebo už jete len preto, že máte na jedlo chuť, alebo že nechcete na tanieri nič nechať.
Ak sa rozhodnete trénovať sa vo všímavosti, môžete si
stanoviť zámer, že jedno jedlo denne budete jesť pomaly a všímavo. Časom, keď si túto
prax osvojíte, môžete si naplno vychutnať jedlo aj v spoločnosti.
Foto: pexels